Elif Önder
“Laz-Çerkes Sivil Toplum Ağı Projesi” kapsamında yürütülen Lazca ve Çerkesçe Eğitici Eğitimleri’nin ilk programının sonuna gelindi. Eğitim sonunda toplam 28 kişi eğitmenlik eğitimi aldı.
2020 yılının temmuz ayında AB Türkiye Delegasyonu mali desteğiyle başlayan “Laz-Çerkes Sivil Toplum Ağı Projesi” kapsamında yürütülen Lazca ve Çerkesçe Eğitici Eğitimleri’nin ilk programı 2021 yılının haziran ayında tamamlandı. Katılımcılara sertifika verildi.
3 yıl boyunca yapılması planlanan eğitimlerin ilk programı Zoom üzerinden senkron, Google Classroom ve Canvas üzerinden asenkron olarak gerçekleşti.
Çerkesçe Eğitici Eğitimleri haziran ayında toplam 7 saat olacak şekilde gerçekleşti. Derslerin konu başlıkları şöyleydi:
*Yabancı dil öğretimine giriş: Dil nedir?
*Dil öğrenme nedir, nasıl gerçekleşir?
*Yabancı Dil Öğretiminde Çağdaş Öğretim Yöntemleri
*Öğrenme Ortamının Düzenlenmesi ve Etkinlik Geliştirme
*Dil Eğitiminde Teknoloji Kullanımı
*Dil Becerileri: Nasıl Öğretilir ve Ölçülür?
*Çerkesçe Dil Öğretim Materyallerine Erişim. Seneyim Paylaşımı.
Lazca Eğitici Eğitimleri ise yine haziran ayında 8 oturum, toplam 15 saat sürecek şekilde gerçekleşti. Derslerin konu başlıkları şöyleydi:
*Lazca Nasıl Bir Dildir? Temel Lazca Dil Bilgisi
*Lazcanın Dünya Dilleri İçindeki Yeri
*Teknoloji Destekli Dil Öğrenimi
*Dünden Bugüne Lazca Öğretim Materyalleri
*Lazca Öğretimde Materyal Geliştirme
*Yabancı Dil Öğretimi Yöntem ve Teknikleri
*Lazca Öğretimde Deneyim Paylaşımı
Eğitime yurtdışı dahil olmak üzere 30 ilden 121 kişi başvurdu.
Eğitim haziran ayında tamamlandı ve eğitim sonunda katılımcılara sertifika verildi.
Lazca ve Çerkesçe Eğitici Eğitimleri sonunda 12 kişi Lazca, 16 kişi ise Çerkesçe eğitmeni olmaya hak kazandı.
“Laz-Çerkes Sivil Toplum Ağı Projesi” nedir?
Laz-Çerkes Sivil Toplum Ağı Projesi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu desteği ile Tehlike Altındaki Diller Ağı (TADNET) tarafından yürütülen bir projedir. Projenin amacı UNESCO kriterlerine göre tehlike altında bulunan Çerkes ve Laz kültürleri ve dilleri üzerine çalışmalar yürütmektir.
TADNET nedir?
TADNET (Tehlike Altındaki Diller Ağı), Laz Enstitüsü ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin girişimi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteği ile yürütülen Laz-Çerkes Sivil Toplum Ağı projesi kapsamında oluşturulmuştur.
TADNET, Türkiye ve dünyada yok olma tehlikesi altında bulunan dillerin durumunu, bu diller üzerine başarılı ya da başarısız çalışmaları, bu alandaki literatürü Türkiyeli okurlarla paylaşma, aynı zamanda, dünyanın farklı coğrafyalarında faaliyet yürüten benzer STK ve ağlarla ilişkilenme amacındadır.
TADNET hakkında daha fazla bilgi almak için internet sitesi: https://tehlikealtindakidiller.org/