
Lazcayı ayakta tutmak ve Laz kültürünü; gelenek görenekleri, dili, tarihi, mimari anlayışı gibi tüm değerleri ile yaşatmak için kurulan Laz Enstitüsü, ücretsiz Lazca eğitiminde rekora koştu.
Laz Enstitüsü Başkanı İsmail Bucaklişi, Lazca eğitimi için Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Amerika’dan 300’ün üzerinde başvuru aldıklarını belirterek, eğitimlerin başlangıç seviyesinin tamamlandığını duyurdu.
Dünyanın dört bir yanından yetişkinler için alınan başvuruların ardından eğitimler başladı. Laz Enstitüsü öncülüğünde yaklaşık 10 yıldır devam eden eğitimler, Covid 19 nedeniyle bu yıl online olarak gerçekleştirildi.
Kursiyerlerin Lazca eğitim seviyelerine göre başlangıç ve orta seviye olmak üzere sınıflar oluşturuldu. Aynı anda 9 sınıf açıldı ve farklı Lazca öğretmenleri tarafından her bir sınıf için toplam 12 saat başlangıç seviyesinde Lazca eğitim verildi. 1 Kasım 2021’de başlayan başlangıç seviye eğitimler 30 Ocak 2022’de tamamlandı. Tamamen ücretsiz verilen eğitim için kullanılacak kaynak kitaplar da Laz Enstitüsü tarafından hazırlandı. Online Lazca eğitimlerde Lazuri Doviguram adını taşıyan Lazca ders kitabı eğitim materyali olarak kullanıldı.
Enstitü ayrıca Lazca öğrenmek isteyenler için 14 farklı video içeriği hazırladı ve bu görsel içerikler youtube kanalı aracılığıyla Lazcayı öğrenmek isteyenlere sosyal medya üzerinden sunuldu.
Eğitimlerin amacı, Lazca okur yazarlığı geliştirmek ve özellikle sosyal mecralarda Lazca’nın kullanırlılığını yaygınlaştırmak.
Lazca’nın seçmeli ders olmasından, ders kitaplarına girmesine hatta 7 Kasım’ın Lazca Dil Günü ilan edilmesine kadar bir çok çalışmada öncü rol üstlenen Laz Enstitüsü Başkanı İsmail Bucaklişi, ücretsiz verilen Lazca eğitimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bucaklişi, “Lazca eğitimi yıllardır veriyoruz ama ilk kez bu kadar yoğun bir başvuru aldık ve doğrultuda ilk kez bu kadar çok sınıf açabildik. Türkiye’nin her tarafından, Avrupa ve Amerika’dan eğitime katılan kursiyerlerimiz oldu. Bazıları hiç Lazca bilmiyordu, bazıları orta derece, bazıları ise çok iyi derecede biliyorlardı. Katılımın bu kadar çeşitli, bilen bilmeyen herkesin eğitime ilgi duyması bizim için çok sevindiriciydi. Öyle Ïki iyi derece Lazca bilen kursiyerlerimiz bu eğitimlerin sonunda kendilerinin de Lazca öğretme isteği duyduklarını, eğitici olmak istediklerini belirttiler. Bu durum ise sevindirici olduğu kadar Lazca’ya sahip çıkma, yaşatma anlamında hem umut verici hem de Enstitü olarak yol kat ettiğimizi gösteriyor.”
Laz Enstitüsü
2013 yılında İstanbul’da kurulan Laz Enstitüsü Lazca okur-yazarlığın gelişmesi, Lazcanın yazılı bir dil haline gelmesi için çalışıyor. Enstitü, MEB ile imzaladığı bir protokol ile 2014-2018 yılları arasında Ortaokul 5,6,7 ve 8. Sınıflar için Lazca ders kitapları hazırladı. 2016-2018 yılları arasında Avrupa Birliği tarafından desteklenen Yaşayan Lazca projesini başarı ile tamamlayan Enstitü, yine Avrupa Birliği tarafından desteklenen Temmuz 2020’den beri Laz-Çerkes Sivil Toplum Ağı Projesi kapsamında pek çok farklı başlıklarda çalışmalarını sürdürüyor.
Laz Enstitüsü