Lazca Online Dersler Devam Ediyor

Elif Önder

Laz Enstitüsü’nün 9 Nisan 2020’de başlattığı Lazca online dersler, Zoom üzerinden yapılmaya devam ediyor. Selen Balcı’nın eğitimindeki dersler 26 Haziran’da sona erecek.

Laz Enstitüsü bu yıl da Lazca öğrenmek isteyenleri bir araya getirdi. Pandemi öncesinde Kadıköy’de verilen Lazca dersleri pandemi koşulları nedeniyle 9 Nisan 2020 tarihinde online platforma taşındı. Derslerin online platforma taşınması sebebiyle yurtiçinden ve yurtdışından birçok öğrenci derslerden faydalanabildi. Online derslere ilgi yoğun oldu.

Kasım 2020’de giriş seviyesinde açılan 2 sınıfa öğretmen olarak Memiş Murat Mutinaşi girdi. Giriş seviyesinde Lazca öğrenimi gören öğrenciler, başarıyla bir üst seviyeye geçmeye hak kazandı. Bu öğrenciler için 17 Nisan’da “Online Lazca Devam Kursu” başladı. Enstitünün hocalarından Selen Balcı’nın eğitimiyle Zoom üzerinden devam eden dersler 26 Haziran’da sona erecek.

Öğrenci sayısının artması ve derslere karşı yaşanan yoğun talepten ötürü öğretmen sayısının da arttırılması düşünülüyor.

DERSLER KİTAPTAN İŞLENİYOR

Derslerde kullanılmak üzere Laz Enstitüsü, 2018 yılında “Lazuri Doviguram, Temel Lazca Dersler” kitabını çıkardı. 14 üniteden oluşan kitap, alfabeden başlayarak diyaloglar, resimler, etkinlikler ve hatta Lazca şarkılarla öğrencilerin öğrenimini kolaylaştırıyor. Kitabın anlatım 15 üniteden oluşan 300 dakikalık Lazca öğretim videoları ise meraklıları için Laz Enstitüsünün Youtube kanalında izlenime açık.

Lazca artık ortaokullarda bir seçmeli ders. Lazca dersini seçen öğrencilerin kaynak kitapları ise yine Laz Enstitüsü tarafından çıkartıldı. 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri Lazca kitaplarından faydalanabiliyor.

Laz Enstitüsü Lazca Dersi

“LAZCAYI HAYATIMIN HER ALANINA SOKMAYA ÇALIŞIYORUM”

Lazca Online Derslere ilgiyse yoğun. Bazı öğrenciler “anadilini” bazılarıysa “yeni bir dili” öğrenmek adına derslere katılıyor. Öğrencilerden Canan Duygu Alyazıcı “Çocukluğumda ne yazık ki öğrenemediğim anadilimin eksikliğini zaman ilerledikçe daha çok hissetmeye başladım ve hem kendim Lazcayı öğrenmek hem de Lazcanın yaşamasına emek vermek için kurs arayışında bulunup Laz Enstitüsü ile tanıştım” dedi. “Katıldığım 14 haftalık kurs çalışması boyunca Lazcanın temellerini öğrendik. Hem dersler hem de benim gibi Lazcanın yaşamasını dert etmiş insanlarla tanışmak çok güzeldi. Şu an ailemle de konuşma pratiklerini daha rahat yapıyorum, Lazca konuşmaları ya da şarkıları da daha anlayarak dinliyorum.”

Diğer bir katılımcı olan Volkan Bilgin de anadilinin eksikliğinden dem vurdu: “Anadilim olan Lazcayı günlük yaşantımda aktif olarak konuşarak kaybolmakta olan diller arasından çıkartıp yaşamasını sağlamak için Laz Enstitüsünün verdiği online kursa katıldım. Kursun ardından artık ailemle mümkün olduğunca Lazca konuşuyorum. Sosyal medyada da paylaşımlarımı kısmen Lazca yazmaya başladım. Enstitü sayesinde Lazcayı hayatımın her alanına sokmaya çalışıyorum.”